Classic for Kids

CLASSIC FOR KIDS ONLINE

Classic for Kids Online sunt o serie de resurse educative cu și despre muzica clasică, dedicate copiilor. Poți urmări 4 episoade în care povestim și descoperim împreună muzica:

 • W.A. Mozart - Menuet în Sol major, KV 1 - Povestea
 • W.A. Mozart - Menuet în Sol major, KV 1 - Cântă cu noi
 • Ludwig van Beethoven - Dans german în mi bemol major - Cântă cu noi
 • Ciprian Gabriel Pop - Balerina și pisoiul - Povestea

Concerte de pian și ateliere de muzică pentru copii.

Classic for Kids este un proiect de educație muzicală pentru copii și părinți, care își propune să faciliteze interacțiunea cu muzica clasică și cu muzica în general, ca o sursă de creativitate, inspirație și bucurie.

 • Descoperim muzica clasică alături de copii
 • Ne jucăm și improvizăm
 • Învățăm despre ritm și caracter muzical
 • Testăm instrumente muzicale
Concerte și ateliere de muzică pentru copii

Classic for Kids 2023 în imagini

 • 14 evenimente
 • 9 localități
 • 1.000 de copii & părinți

Ce ascultăm?

Menuet în Sol major, KV1 de Wolfgang Amadeus Mozart

Menuetul în Sol major KV1 este o piesă de muzică clasică compusă de Wolfgang Amadeus Mozart pe când avea doar cinci ani! Este uimitor că un copil atât de mic a putut scrie o muzică atât de frumoasă.

 

Un “menuet” este un tip de dans care era popular în vremea lui Mozart, acum mai bine de 250 de ani. În această piesă, melodia este foarte simplă și ușor de urmărit. Are o linie melodică plăcută și veselă care te face să te simți fericit atunci când o asculți. Vă puteți imagina oameni dansând pe această muzică la un bal sau la o petrecere.

Balerina și pisoiul de Ciprian Gabriel Pop

Mica balerină dansează în sala de balet, urmărită printre gene de pisoiul ei drag care doarme pe un divan. La un moment dat el se ridică, sare de pe perna divanului și începe să facă ceea ce știe el mai bine – să se pisicească, doar că o face exact printre pașii grațioși ai micii dansatoare, care se împiedică de el – aproape să cadă. 


Însă ea nu se supără și știe exact ce să facă: îl ia la dans, pentru că micile feline, pe lângă faptul că vânează extraordinar, sunt fantastic de grațioase și flexibile, lucru bine știut de fetița cu tutu! Iată că dansul lor se va desfășura exact cum trebuie, balerina, grațioasă îl conduce pe pisoiul pufos pas cu pas, pe vârfuri, totul însoțit de sunetele muzicii!

Golliwogg’s Cakewalk din suita Children’s Corner de Claude Debussy

„Golliwogg’s Cakewalk” este o piesă distractivă pentru pian de Claude Debussy. E ca și cum ai fi la un carnaval și vezi o păpușă jucăușă pe nume “Golliwogg” dansând cu entuziasm.  

 

Pe măsură ce muzica continuă, vei auzi diferite melodii și ritmuri care creează un sentiment de aventură și veselie. Îți poți imagina că ești într-un carusel sau într-un roller coaster, cu răsturnări și întorsături care te fac să nu știi ce urmează. 

 

Muzica este săltăreață și veselă, cu melodii și ritmuri diferite, numai bună de dansat. Este o piesă fericită și aventuroasă care surprinde bucuria unei zile la carnaval.

Pisica și Șoarecele de Aaron Copland

“Pisica și șoarecele” este o piesă muzicală a compozitorului american Aaron Copland. Este o piesă scrisă pentru pian solo și este o piesă distractivă și interesantă de ascultat.

 

În timp ce asculți piesa, îți poți imagina pisica urmărind șoarecele, iar acesta din urmă fugind înainte și înapoi, încercând să scape. Muzica ajunge la un punct culminant, când pisica și șoarecele se angajează într-o luptă finală, în care pisica aproape că prinde șoarecele, dar acesta reușește să scape în ultima secundă.

 

Muzica surprinde joaca celor doi, cu ritmuri rapide, săltărețe și schimbări bruște de tempo și dinamică.

Concertul unui motan sau Rapsodia Ungară a lui Franz Liszt

Franz Liszt a fost un celebru pianist și compozitor. Una dintre cele mai cunoscute piese ale sale se numește „Rapsodia Ungară”, o piesă muzicală distractivă, interpretată și de Tom și Jerry în episodul “Concertul unui motan”. 

 

Povestea piesei sună cam așa: din depărare auzi muzica unei trupe care cântă pe stradă. Muzica este atât de atrăgătoare și plină de viață, încât nu te poți abține să nu dansezi. Trupa cântă din ce în ce mai repede și în curând vei fi prins într-un dans vesel, plin de viață și muzică. 

 

„Rapsodia Ungară” a lui Liszt surprinde acest sentiment de bucurie și emoție, cu ritmurile sale rapide și melodiile jucăușe.

Capricii de primăvară de Anamaria Meza

Primăvara pe care o așteptăm e veselă, luminoasă, călduță și însorită. Însă primăvara e și tare capricioasă: pe când credem că iată, a venit – senină – ea ne arată că are mai multe fețe. Uneori e voioasă și plăcută, ori e glumeață și zglobie, alteori e îmbufnată și chiar furioasă. Cu toții o cunoaștem deja, pentru că de fiecare dată se joacă cu noi, ne păcălește, ca și când ar fi chiar ea un copil.

 

În a doua parte a concertului de azi ne jucăm și descoperim tot felul de instrumente muzicale pe acordurile de primăvară. 

Parteneri:

 
EU
Fapte
Play Ground
Mobila Dalin
Pop Cola
 
 
Agerpres
TVR Cultural
TVR Cluj
Radio Romania Cultural
Radio Romania Muzicale
Radio Romania Cluj
Radio Romania Resita
România Pozitiva
Ziarul Metropolis
HAPP
EBS Radio