Classic Unlimited – Turneul național de pian revine în octombrie 2023 și aduce muzica clasică în 9 locuri speciale din țară

Classic Unlimited – Turneul național de pian revine în octombrie 2023 și aduce muzica clasică în 9 locuri speciale din țară

Classic Unlimited, turneul național de pian care aduce muzica clasică mai aproape de oameni, revine în luna octombrie cu cea de-a șaptea ediție, oferind 9 concerte cu acces gratuit în locații neconvenționale din țară. Proiectul are ca scop dezvoltarea unei perspective inovatoare asupra muzicii clasice și a modului în care aceasta poate fi experimentată și înțeleasă de publicul larg, precum și punerea în valoare a locurilor deosebite, dar mai puțin valorificate, din România.

Ediția din 2023 a Classic Unlimited propune o incursiune în poveștile care stau la baza compozițiilor clasice și a celor de la granița dintre jazz și muzica clasică. Repertoriul divers cuprinde piese din muzica clasică romantică, dar și lucrări contemporane ce explorează influențe de jazz, promițând publicului o experiență muzicală bogată. Ele vor fi interpretate de pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului. Artistul a dezvoltat anul acesta proiectul inedit Classic for Kids și, în fiecare toamnă, pornește în călătorie cu pianul său, pentru a aduce muzica clasică cât mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited.

Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului Classic Unlimited: “Ne-am propus să ducem muzica clasică mai aproape de oameni, prezentând un mod diferit de a vedea, auzi, cânta, trăi muzică. Astfel, încercăm să descoperim poveștile din spatele muzicii, lucrurile care i-au inspirat pe compozitori să își scrie capodoperele. Acestea sunt lucrurile care fac muzica universală deoarece vin din experiențe reale de viață pe care toată lumea le știe și le-a trăit. Cu toții am experimentat frumusețea naturii, bucuria dansului, plăcerea jocului, gustul dulce al succesului, precum și amărăciunea înfrângerii, teama de tot felul sau durerea de a pierde ceva sau pe cineva drag. Ne putem regăsi în muzică, putem învăța din ea și, mai important, ne putem redefini prin ea.

REPERTORIU CLASSIC UNLIMITED 2023:

  • Intermezzo – Johannes Brahms 
  • Pavana – George Enescu 
  • Pisica și Șoarecele  – Aaron Copland  
  • Impromptu Op. 142, nr. 2 – Franz Schubert 
  • Rhapsody in Blue – George Gershwin 
  • Fifths and Drifts – Șerban Marcu 
  • Jazz Turbulence – Cristian Bence-Muk 
  • Midnight Chorale and Toccata – Ciprian Gabriel Pop

Ciprian Gabriel Pop, Cristian Bence-Muk și Șerban Marcu sunt cei trei compozitori contemporani care au compus piese pentru turneul Classic Unlimited 2023 și oferă o perspectivă contemporană asupra influențelor de jazz în muzica clasică. Ciprian Gabriel Pop este conferențiar universitar cu numeroase premii și recunoaștere internațională, are în portofoliu creații muzicale variate, de la muzică vocală la cea electronică. Cristian Bence-Muk este Decan al Facultății Teoretice din cadrul Academiei de Muzică clujene, a obținut distincții notabile pentru lucrările sale corale, vocale, simfonice și vocal-simfonice. Șerban Marcu, este cadru didactic la Academia de Muzică “Gheorghe Dima,” și completează acest trio de compozitori cu o varietate de creații muzicale, de la cele camerale la cele vocal-instrumentale.

Locațiile selectate pentru această ediție a turneului Classic Unlimited sunt la fel de diverse și unice precum muzica interpretată.

Meda Corovei, project manager Classic Unlimited:Classic Unlimited a pornit de la ideea de a aduce muzica clasică mai aproape de oameni, în comunități și-n locuri unde astfel de acorduri se aud mai rar, dar poate cel mai important acolo unde muzica și locul se potrivesc cel mai bine. Așa cum muzica vine din viață, credem că este numai firesc ca aceasta să fie auzită și cântată acolo unde viața se întâmplă. Așa că am ales 9 locuri speciale să ne fie gazde în 2023, să descoperim împreună oamenii și poveștile locului: o fostă mină de cărbune, o biserică din centrul unei comunități miniere, un pod de fier sudat , o grădină botanică și-o grădină de vară, o galerie de artă, o sală de concerte, o biserică în stil baroc și unul dintre cele mai interesante muzee din țară. ”

LOCURI ȘI CALENDAR: 

  • 1 octombrie, ora 18.00, Podul sudat “Pătru Iacob” sub Funicular / Palatul Cultural, Reșița
  • 7 octombrie, ora 19.00, Biserica Romano-Catolică, Roșia Montană 
  • 8 octombrie, ora 18.00,  Mina Petrila, Petrila
  • 14 octombrie, ora 19.00, Colonia Pictorilor, Baia Mare
  • 15 octombrie, ora 18.00, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighetu Marmației 
  • 21 octombrie, ora 19.00, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor, Gherla
  • 22 octombrie, ora 18.00, Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou
  • 26 octombrie, ora 20.00,  Zazen, Cluj-Napoca
  • 28 octombrie, ora 18.00, Palatul Cultural Blaj

Ca în fiecare an, participarea la concerte este gratuită, cu rezervarea în prealabil a biletului pe site-ul evenimentului: www.classicunlimited.ro.

Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, proiectul a ajuns în România. În cele șase turnee de până acum, peste 10.000 de persoane au luat parte la cele 65 de concerte Classic Unlimited care au avut loc în 51 de locuri neconvenționale din România.

Bogdan Vaida a absolvit Academia de Muzică din Cluj și a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Din 2015 încoace, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția într-o încercare de a duce muzica mai aproape de oameni.

PARTENERI

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Parteneri: Yamaha, Daisler Print House, Green Room Plant Studio. 

Gazde: Primăria și Teatrul de Vest Reșița, Roșia Montană Community, Planeta Petrila și Consiliul Județean Hunedoara, Colonia Pictorilor Baia Mare, Fundația Academia Civică și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor Gherla, Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou, Zazen Cluj Napoca, Palatul Cultural și Primăria Blaj.

Parteneri Media: AGERPRES, TVR Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, România Pozitivă, Radio Cluj, Radio Reșița, România Pozitivă, Ziarul Metropolis, Happ.ro.