Classic Unlimited la Cărturești Carusel, București

Classic Unlimited duce muzica clasică în locuri neconvenționale.

În cadrul turneului național de pian ajungem într-o hală, în atelier de reparații auto-moto, magazin, tipografie și în cetate. În locuri obișnuite pentru viața noastră de zi cu zi, dar neobișnuite pentru muzica clasică.

Vă invităm astfel să descoperiți alături de pianistul Bogdan Vaida cum se schimbă experiența unui spectacol în funcție de locul unde ne aflăm.
Cărturești Carusel va găzdui concertul din 4 noiembrie.

Clădirea care găzduiește Cărtureşti Carusel a fost ridicată în 1904 pe locul unui edificiu de la mijlocul secolului al XIX-lea. Nikolaos Z. Chrissoveloni a cumpărat imobilul în 1903 și l-a reconstruit un an mai târziu după planurile inginerului Nicolae Cuţarida, cunoscut în istoria arhitecturii bucureştene pentru antrepriza casei Monteoru şi a Palatului Justiţiei, în colaborare cu arhitectul Ion Mincu. Între 1989 și 2015 spațiul a fost închis vizitatorilor. După retrocedarea sa moștenitorului familiei Chrissoveloni, Jean Chrissoveloni, au avut loc și primele demersuri de restaurare a edificiului.

În 2015, Cărturești a redeschis porțile Caruselului luminii, redându-l publicului. Locul a prins din nou viață printr-o amenajare inovatoare, dar atentă la substanța istorică. Desfășurându-se pe patru niveluri principale și două secundare, cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol și o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, Cărturești Carusel spune acum o nouă poveste într-o clădire readusă la viață.

„E foarte interesant pentru mine cum se schimbă muzica în funcție de locul unde cânt. Sigur, în funcție de acustică, loc și condiții. Dar și din punct de vedere afectiv, emoțional, în funcție de “aura” locului respectiv și mai ales de oamenii care își duc viața de zi cu zi acolo. Practic la fiecare concert se amestecă muzica cu “arta” locului respectiv. Pentru că și să meșterești la motociclete sau să vindeci bolnavi sau să cureți apa de… tot felul (am avut un concerte și la o stație de epurare) poate fi o artă”, spune Bogdan.

În cadrul Classic Unlimited, Bogdan Vaida va interpreta Nocturna op. 48 nr 1 de Frederic Chopin, Toccata de Sigismund Toduta, Rapsodia ungara de Franz Liszt și Tablouri dintr-o expoziție de Modest Mussorgski.