Classic Unlimited 2018 a ajuns la Cluj

Al doilea concert din turneul Classic Unlimited 2018, proiect dedicat promovării muzicii clasice în locuri speciale, a avut loc sâmbătă, 27 octombrie, la Cluj, în tipografia Daisler Print House. Peste 120 de persoane au putut intra într-o reală stare de bine ascultându-l pe pianistul Bogdan Vaida interpretând piese de Sergei Prokofiev, Johannes Brahms, Claude Debussy, Franz Schubert, George Enescu și Ciprian Pop într-un spațiu cu totul diferit de o sală de concerte. 

Sunt fericit ori de câte ori am ocazia să aduc muzica clasică în atenția celor mai puțini familiari cu ea și mă bucur când văd că se creează o legătură între muzică și spectatori, așa cum s-a întâmplat la acest concert. De altfel, muzica clasică nu este rezervată pentru elite, ci pentru oricine este dispus să o asculte și acest lucru se simte foarte bine în turneul Classic Unlimited’’, a spus pianistul Bogdan Vaida

Pe parcursul recitalului, Bogdan Vaida a prezentat într-un stil personal fiecare piesă în parte, dând astfel publicului ocazia de a înțelege și a se apropia cât mai mult de piesele din repertoriu. 

„L-am găzduit pentru a doua oară pe Bogdan Vaida și al lui Classic Unlimited în spațiul în care ne petrecem cea mai mare parte a fiecărei zile. Într-un fel putem spune că l-am invitat pe Bogdan în casa noastră și, alături de el, alți peste 100 de oameni cunoscuți sau nu, uniți însă de dragostea pentru muzica clasică. Ne bucurăm că am putut împărtăși această experiență unică în sediul Daisler Print House, o afacere de familie orientată spre oameni. Îi mulțumim pentru vizită și deja ne pregătim pentru anul viitor’’, a explicat Andi Daiszler, manager marketing Daisler Print House.

Cel mai bine ne simțim atunci când cântăm acasă la prieteni, așa cum s-a întâmplat în această seară. A fost primul concert la Cluj din acest turneu, dar ne vom reîntoarce în 20 noiembrie cu aceeași bucurie de a asculta muzică clasică în compania prietenilor și susținătorilor noștri’’, a declarat Alin Vaida, directorul executiv Fapte, asociația care organizează turneul. 

Turneul Classic Unlimited continuă în această toamnă cu alte 8 concerte după cum urmează: 

  • 29 octombrie – Timișoara – Hubul Ambasada  
  •   8 noiembrie – Iași – Sediul companiei Thinslices
  • 10 noiembrie – Reghin – Fabrica de mobilă Dalin 
  • 13 noiembrie – Târgu Mureș – Uzina Foto 
  • 15 noiembrie – București – Nod Makers 
  • 17 noiembrie – Brașov – Hubul Visssual 
  • 20 noiembrie – Cluj-Napoca – Salonul terapeutic Kinetomed 
  • 22 noiembrie – Petrila – Mina Petrila 

Accesul la concertele din cadrul turneului Classic Unlimited este gratuit, dar persoanele prezente pot dona o sumă de susținere a turneului, în funcție de experiența pe care o are fiecare în cadrul concertului. Dat fiind locurile limitate la fiecare concert, participanții trebuie să-și rezerve din timp locul pe site-ul www.classicunlimited.ro.

Classic Unlimited a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, odată cu implicarea Asociației Fapte, proiectul a ajuns în România. „Mi-am dorit să fac un concert într-un spațiu lejer și prietenos, în care lumea să nu se simtă complexată, un loc care să nu oblige la o anumită ținută și care să nu impună prețuri mari la bilete”, a explicat Bogdan Vaida, care în ultimii trei ani a susținut peste 50 de concerte respectând aceste principii.

Născut în Cluj-Napoca, pianistul Bogdan Vaida (37 ani) a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, iar mai apoi și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, sub îndrumarea profesoarei Ninuca Oșanu Pop. În 2002, a plecat cu o bursă Erasmus la „Musikhochschule” în Freiburg (Germania), unde s-a și stabilit ulterior. Pianistul a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa, în prezent fiind solistul turneului Klassik Mittendrin, proiect care a debutat în octombrie 2015 în Germania și care a inspirat Classic Unlimited.

Fondată la Cluj în 2012, Asociația Fapte organizează evenimente culturale cu impact în comunitate. Fidelă crezului său că oamenii și orașele pot fi ce doresc să fie, iar evenimentele le pot da energii nebănuite’’, asociația promovează muzica și arta, sprijină artiștii, imaginează noi folosiri ale spațiului public și dezvoltă spiritul civic al comunității. Proiectul-fanion al Fapte este festivalul Jazz in the Park, iar din această toamnă, asociația a deschis la Cluj și un loc de întâlnire pentru cei care le împărtășesc ideile: barul Vorbe.

Turneul Classic Unlimited este finanțat prin programul În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro). Proiectul este realizat cu sprijinul Staropramen și Yamaha. 

Parteneri media: Sunete, Republica, Hotnews, Zile și Nopți, MKlasica, Modernism, Sinteza, Zelist Monitor, Transilvania Reporter, Cluj Life, I love Cluj, I like Cluj. 

Site: classicunlimited.ro 

Facebook: facebook.com/classiculimited.ro