Turneul Classic Unlimited continuă cu șase noi concerte în februarie 2019
O nouă serie de concerte Classic Unlimited debutează joi, 7 februarie, la Târgu Mureș. Gazda recitalului de muzică clasică susținut de pianistul Bogdan Vaida va fi, de data aceasta, Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie (UMFST). Organizatorii turneului își respectă astfel promisiunea făcută publicului în noiembrie 2018, când, din cauza unor probleme tehnice, concertul de la Uzina Foto din Târgu Mureș a fost anulat.
Stagiunea din februarie vine în continuarea turneului din 2018, care s-a bucurat de un mare succes. Ca urmare a solicitărilor venite din partea publicului, organizatorii Classic Unlimited au decis să aducă muzica clasică în șase noi spații neconvenționale din cinci orașe transilvănene:
▪ 7 februarie – Târgu Mureș – UMFST
▪ 9 februarie – Oradea – Sinagoga Neologică Sion
▪ 12 februarie – Cluj-Napoca – /Form Space
▪ 14 februarie – Baia Mare – Colegiul de Arte
▪ 19 februarie – Cluj-Napoca – Vorbe
▪ 20 ferbruarie – Turda – Fabrica de Timp Liber
’’În sezonul din toamnă am avut niște spații gazdă foarte diferite, de la galerii de artă, la ateliere de lucru sau chiar o cameră de la o fostă mină de cărbune. Varietatea se menține și în acest sezon de iarnă-primăvară, având pe agendă o universitate, un colegiu, un club, un bar, un spațiu de evenimente și o fostă fabrică de bere convertită în centru cultural. Ne place diversificarea asta și ea întărește principiul nostru cum că muzica este pentru oricine vrea să o asculte și că orice spațiu poate fi, măcar pentru o zi, o sală de concerte’’, a spus Alin Vaida, directorul executiv al Fapte, organizator al turneului.
În timpul concertelor, iubitorii muzicii clasice îl vor putea asculta pe pianistul Bogdan Vaida interpretând Intermezzo de Johannes Brahms, Sarabande (op.10) de George Enescu, La cathedrale engloutie de Claude Debussy, două piese din suita Romeo și Julieta și Sonata a 7-a de Sergei Prokofiev, J-Rhapsody de Ciprian Pop și Impromptu (op.142, nr. 3) de Franz Schubert. Accesul la eveniment este liber, în urma rezervării și confirmării locului. Înscrierele la concerte se fac pe site-ul turneului: https://www.classicunlimited.ro/concerts2019/
Classic Unlimited a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, odată cu implicarea Asociației Fapte, proiectul a ajuns în România. „Mi-am dorit să fac un concert într-un spațiu lejer și prietenos, în care lumea să nu se simtă complexată, un loc care să nu oblige la o anumită ținută și care să nu impună prețuri mari la bilete”, a explicat Bogdan Vaida, care în ultimii trei ani a susținut peste 50 de concerte respectând aceste principii.
Născut în Cluj-Napoca, pianistul Bogdan Vaida (37 ani) a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, iar mai apoi și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, sub îndrumarea profesoarei Ninuca Oșanu Pop. În 2002, a plecat cu o bursă Erasmus la „Musikhochschule” în Freiburg (Germania), unde s-a și stabilit ulterior. Pianistul a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa, în prezent fiind solistul turneului Klassik Mittendrin, proiect care a debutat în octombrie 2015 în Germania și care a inspirat Classic Unlimited.
Fondată la Cluj în 2012, Fapte organizează evenimente culturale cu impact în comunitate. Fidelă crezului său că „oamenii și orașele pot fi ce doresc să fie, iar evenimentele le pot da energii nebănuite’’, asociația promovează muzica și arta, sprijină artiștii, imaginează noi folosiri ale spațiului public și dezvoltă spiritul civic al comunității. Proiectul-fanion al Fapte este festivalul Jazz in the Park, iar din această toamnă, Fapte a deschis la Cluj și un loc de întâlnire pentru cei care le împărtășesc ideile: barul Vorbe.